Een wijkhuis van, voor en door de buurt!
27 Januari 2017
Groen Denderleeuw ziet de komst van een ontmoetingshuis (Hemelrijk) helemaal zitten. Samen met de buurt zelf willen we gaan voor een inclusief verhaal! We bekijken het vanuit onze drie kernprincipes.Leefbaar
Waar dit vroeger een levendige wijk was met vele activiteiten, is dit nu helemaal niet meer het geval. En dat is jammer, want deze wijk heeft heel wat mogelijkheden.
Het ontmoetingshuis wordt best toevertrouwd aan één beheerder/beheerster. Deze moet erover waken dat alle verenigingen uit onze gemeente hun plekje hier kunnen vinden. Het mag zeker geen 'sociaal getto' worden. Verbinding moet centraal staan!
Een gedeelte van de ruime parking kan worden ingericht als speelruimte voor de kinderen uit de wijk. De mobiele speelpleinwerking kan ook deze wijk meermaals bezoeken.
Een ander deeltje van de parking kan worden ingericht als groene zone, door er bijvoorbeeld kruidenbakken te plaatsen.
De auto moet hier zoveel mogelijk gemeden worden. Een ruime overdekte fietsenstalling zal stimuleren om dit vervoersmiddel te nemen.
Diversiteit
Zoals gezegd willen we hier geen sociaal getto creëren. Dit moet een ruimte worden voor alle inwoners en alle verenigingen.
Reeds bestaande initiatieven moeten hier een plekje krijgen (zoals De Wissel, Soep&Spelen, Rap op Stap, Babbelonië, Buurtcomputer, Tastoe, ?). Maar er zijn ook nieuwe mogelijkheden: een plaats waar de jeugd een eigen ruimte krijgt om wat te drinken en met vrienden af te spreken, een (wekelijkse) restaurantdag aan democratische prijzen, een repetitieruimte voor muziekgroepen, een plek voor onze culturele verenigingen, ?
De klerenweggeef, de kaartnamiddag van OKRA, de pannenkoekennamiddag van FEMMA, ? allen moeten ze hier hun plekje kunnen vinden.
En waarom houdt het gemeentebestuur hier geen zitdag, zodat (minder mobiele) mensen zich niet steeds naar het gemeentehuis moeten begeven?
Bij de aanpassingswerken moet uiteraard rekening gehouden worden met de brede toegankelijkheid van het gebouw. Ook hier willen we niet in hokjes denken. Het ontmoetingshuis moet toegankelijk zijn voor alle mensen. Mensen die in een rolstoel zitten, blinden, jonge ouders met een kinderwagen, oudere mensen met een rollator, ? iedereen moet hier vlot binnen kunnen en van de faciliteiten gebruik kunnen maken.
Participatie
Wanneer mensen zich persoonlijk betrokken voelen bij een project is de draagkracht veel sterker. Daarom pleiten wij voor een open bezoek aan de kerk gevolgd door dialoogtafels. De wijk zelf moet kunnen aangeven waar er nood aan is en waar ze zelf kunnen en willen helpen.
De project moet van onderuit opgebouwd worden. Het mag geen eenrichtingsverkeer zijn vanuit het gemeentebestuur.