Beste kiezer,
De bestuursploeg die we met zijn allen verkiezen op 13 oktober 2024, bepaalt hoe jouw buurt er in 2030 zal uitzien.
De afgelopen 6 jaar kregen we de kans om mee te besturen in Denderleeuw. En die verandering is voelbaar. Groen maakt voor jouw deur, in jouw straat, in jouw buurt het verschil. We zorgen voor verandering waarbij mensen opgelucht ademhalen. Omdat ze nu veilig met hun kinderen naar school kunnen fietsen. Omdat wijken groener en aangenamer werden. Omdat straten niet meer alleen dienen voor verplaatsingen, maar ook voor leven en ontmoeting. Een Denderleeuw, Welle en Iddergem waar je jong kan zijn, en oud wil worden.
Groen is de progressieve stem in Denderleeuw.
Onze ambitie is om Denderleeuw te blijven veranderen. In het bestuur bewijzen we: beter doen is mogelijk, met durf en daadkracht. Samen met de inwoners willen we bouwen we aan buurten waar we ons goed in ons vel voelen en goed kunnen doen voor de planeet en voor elkaar.
Jouw buurt, jouw stem, onze toekomst.
Samenleven en diversiteit: jouw buurt die (samen)leeft
De wereld en de buurt worden zichtbaar diverser.
Laten we samenleven positief stimuleren, sociale cohesie bevorderen en tegelijk samenlevingsproblemen daadkrachtig en gericht aanpakken.
Samen is het sleutelwoord. Problemen los je samen op. Uitdagingen ga je samen aan. Dat kan je maar goed doen als je elkaar begrijpt en met elkaars diversiteit rekening houdt. De gemeente wordt gemaakt door de mensen die er wonen, de organisaties die er actief zijn en door het lokaal beleid. Bundel die krachten!
Groen wil:
- Een sterk samenlevingsbeleid voeren op maat van buurten en wijken dat initiatieven van onderuit waardeert en vertrekt vanuit brugfiguren (sociale regisseurs, brugfiguren, wijkwerkers..)
- Blijvend investeren in buurtwerk.
- Actieve en bruisende dorpen behouden door initiatieven van onderuit (feesten, evenementen) maximaal te ondersteunen
- Een dorpsrestaurant oprichten, waar een goedkope en gezonde maaltijd kunnen nuttigen in een gezellige sfeer. Het dorpsrestaurant maakt samen met een sociale kruidenier deel uit van een lokaal dienstencentrum.
- De publieke ruimte inrichten zodat er voldoende plekken zijn voor ontmoeting en interactie.
- Een kordate aanpak van racisme en discriminatie.
- Een taalbeleid implementeren dat voldoende oefenkansen om Nederlands te leren biedt.
- Een LGBTI+-beleid voeren om discriminatie op grond van geaardheid, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken te bestrijden.
- De drempels voor mensen met een handicap wegwerken door een actief aanwervingsbeleid, hen te betrekken in adviesraden en aandacht te hebben in de verschillende beleidsdomeinen.
- Het geboortebos (waar per geboren kind een boom geplant wordt) blijvend uitbreiden.
- Een natuurbegraafplaats waar in een afgebakende zone (een bos of park) de as van een overledene kan uitgestrooid worden of een afbreekbare urne begraven kan worden.
- De veiligheid vergroten zonder in te boeten op burgerrechten. We blijven kritisch tegen ongebreideld cameratoezicht.
- Inzetten op preventie door burgers aan te moedigen via sensibilisering en burenbemiddeling om problemen in dialoog op te lossen.
- Zorgen dat politie nabij en aanspreekbaar is via voldoende wijkagenten en fietspatrouilles. Bij een tekort aan agenten moet een externe partner bepaalde taken tijdelijk kunnen overnemen.
- Het Kasteeltje wordt de centrale uitvalsbasis voor een Huis van de Veiligheid waar alle veiligheidsdiensten (gemeenschapswachten, wijkagent, Dienst Veiligheid) gecentraliseerd worden en permanentie voorzien is.
- Verkeersregels consequent handhaven door controles op snelheid, foutparkeren, alcohol en roesmiddelen achter het stuur, gsm-gebruik achter het stuur en zwaar vervoer in de dorpskernen
- Een constructieve aanpak van overlast, waarin buurt- en jeugdopbouwwerkers ook een rol kunnen spelen (bv. in de stationsomgeving)
- Een handhavingsambtenaar aanstellen, zodat een snelle en vlotte verwerking van GAS-boetes mogelijk wordt
Duurzaamheid en klimaat: jouw wijk groener en gezonder, jouw verplaatsingen vlot en veilig
Met Groen willen we van de ecologische keuze de makkelijkste en goedkoopste keuze maken. We maken straten veilig, zodat je zonder zorgen kan kiezen voor de fiets of de bus om naar school, naar het werk of naar de bakker te gaan. We zorgen voor groene en gezonde buurten. Een pleintje in de schaduw, een verfrissend park in de buurt of gewoon minder beton en meer bomen in je eigen straat: dat maakt een wereld van verschil. Met sterk mobiliteitsbeleid zorgen we dat je je vlotter kan verplaatsen, dat je rustiger woont en gezonde lucht inademt.
Het eten op je bord kan je lokaal kopen. Dierenwelzijn staat bovenaan de politieke agenda.
Groen wil:
- Verder ontharden en vergroenen in functie van wateropvang en infiltratie
- Groene mobiliteit verder uitrollen
- Het systeem van ondergrondse containers bij appartementsgebouwen verder uitbreiden
- Duurzame beplanting uitbreiden en eenjarige beplanting beperken
- Een consequent handhavingsbeleid toepassen voor milieumisdrijven.
- Water van bouwwerven zoveel mogelijk recupereren.
- Het aantal volkstuintjes verder uitbreiden
- De opstart en uitbouw van korteketeninitiatieven ondersteunen. We voorzien logistieke ondersteuning zoals een opslagplaats voor initiatieven zoals voedselteams, groentepakketten of groente-abonnementen.
- Dierenwelzijn bovenaan de politieke agenda houden door het als expliciete bevoegdheid toe te wijzen aan een schepen.
- In elke deelgemeente voldoende uitloopzones, speelzones en zelfs een hondenzwemvijver voorzien. Ook voor dieren is een natuurbegraafplaats of uitstrooiweide voor huisdieren wenselijk.
- Blijven inzetten op geluidsarm vuurwerk.
- De veiligheid en het comfort van onze straten verhogen door de noden van kinderen en ouderen als uitgangspunt te nemen.
- Voldoende brede, obstakelvrije en comfortabele voetpaden.
- Experimenteren met tijdelijke leefstraten, waar alle gemotoriseerd vervoer zoveel mogelijk gebannen wordt.
- Smalle straten herinrichten als fietszones en bij de heraanleg van straten fietsers en voetgangers een duidelijke plaats geven.
- Meer fietsstallingen voorzien in het straatbeeld, op belangrijke openbare plaatsen kunnen we hiervoor een parkeerplaats vervangen door een fietsenstalling. Aan deze fietsstallingen voorzien we laadpunten voor e-bikes.
- Veilige oversteekplaatsen voor zowel fietsers als voetgangers op drukke verkeersassen zoals de Steenweg.
Wonen, werken en vrije tijd: een leefbaar Denderleeuw voor vandaag en morgen
Denderleeuw groeide de afgelopen decennia sterk. Dit zorgt voor tal van uitdagingen. Onze visie omvat een toekomst waarin wonen, werken en natuur harmonieus samengaan, waardoor we een leefbaar Denderleeuw creëren voor vandaag én morgen. We steunen lokale ondernemers zoals jouw bakker, lokale winkeliers, het café om de hoek, de wekelijkse markt met lokale producten en dat levendige terras op het plein. Waar Groenen besturen, bloeit het lokale verenigingsleven. We geven een boost aan de lokale sportvoorzieningen en jeugdinfrastructuur, geven het cultuuraanbod een kwaliteitsinjectie, openen scholen naar de buurt, en zorgen voor werkgelegenheid en kinderopvang dicht bij huis, toegankelijk voor iedereen.
Groen wil:
- Open ruimte vrijwaren door hoger en slimmer te bouwen. Een extra grondbelasting op onbebouwde gronden moet voorkomen dat nieuwe open ruimte wordt aangesneden
- Nieuwe woonvormen (kangoroowonen, co-housing...) en het verweven van functies aanmoedigen.
- De strijd tegen leegstand en verwaarlozing voortzetten
- Het gemeentelijk structuurplan herzien om de resterende open ruimte te vrijwaren.
- De gemeente zich verder ontwikkelen als excellente werkgever via een eerlijk en menselijk personeelsbeleid dat mensen maximaal (leer)kansen geeft.
- Zorgen voor een buurtgerichte kinderopvang waarop ook werkzoekenden en mensen met onregelmatige uren een beroep kunnen doen
- Werkplaatsen creëren via sociale tewerkstelling en samenwerken met maatwerkbedrijven voor diverse diensten.
- Een centrummanager aanwerven die verantwoordelijk is voor de uitbouw van de lokale economie en voor het creëren van een ondernemersvriendelijk klimaat, een attractief handelscentrum en ruimte voor ondernemen in onze gemeente.
- Een beleid rond brede scholen uitwerken dat opgevolgd wordt door een bredeschoolcoördinator waarin ingezet wordt op gedeeld gebruik van ruimten, de academies en lokaal sportaanbod een plaats kan krijgen. De schoolopbouwwerkers blijven actief.
- G-sport en extremere sporten faciliteren
- Jeugdopbouwwerkers aanstellen die zich focussen op de niet georganiseerde jeugd en een aanbod voor hen uitwerken en - waar mogelijk - toeleiden naar het bestaande aanbod. De kelder van het Kasteeltje wordt hun uitvalsbasis. Voor meisjes komt er een specifiek aanbod.
- Het maximale doen om het label kindvriendelijke gemeente te behouden.
- De kinderarmoede verlagen via de kinderarmoedecoördinator.
- Kwaliteit boven kwantiteit laten primeren in het eigen gemeentelijke cultuuraanbod. Minder, maar meer kwalitatieve activiteiten.
Sociaal Beleid en ouderenbeleid: eerlijke kansen voor iedereen
Lokaal werken we we aan eerlijke kansen voor iedereen. De kerndoelstelling van lokaal sociaal beleid blijft het recht van eenieder op een menswaardig bestaan. Heb je recht op steun? Dan moet je dit automatisch krijgen. De gemeentebelastingen zouden een onderscheid moeten maken tussen tweeverdieners en alleenstaanden. Buurtopbouwwerkers gaan zelf naar maatschappelijk kwetsbare inwoners toe. Zo krijgt iedereen de kans om open te bloeien.
Groen wil:
- Een correctie van de forfaitaire algemene gemeentebelasting. Er komt een onderscheid tussen alleenstaanden en tweeverdieners.
- Retributies afschaffen voor diensten die een inwoner niet kan vermijden (of sterker nog die de overheid hem/haar oplegt), bv. afleveren van een identiteitskaart.
- Rechten automatisch toekennen. Heb je recht op een premie, tegemoetkoming, … dan moet je deze automatisch ontvangen.
- Energiearmoede aanpakken door verder in te zetten op wijkrenovaties.
- Een wijkgericht, outreachend beleid verderzetten. Buurtopbouwwerkers gaan zelf naar maatschappelijk kwetsbare inwoners toe.
- Een warme gemeente zijn door voldoende opvangplaatsen voor asielzoekers te voorzien
- Een volwaardige maatschappelijke participatie van ouderen garanderen en hun leefomgeving inrichten zodat ook oude mensen maximaal hun eigen leven kunnen inrichten.
Democratie en participatie: samen leven, samen beslissen
Als inwoner weet je zelf het beste wat beter kan. Groen bestuur is dan ook altijd mét, en niet boven de hoofden van burgers. Dat doen we met participatieprojecten en wijkbudgetten waar je samen met je buren over kan beslissen. Een buurt veranderen, dat doe je altijd samen. We versterken de lokale democratie en geven gemeenteraadsleden een zichtbare rol en stem.
Groen wil:
- Een participatieambtenaar aanstellen en het huidige participatiereglement herzien zodat de betrokkenheid van inwoners vergroot wordt en de hele organisatie hiervan doordrongen is
- Inwoners betrekken via burgerpanels waarin de toekomst van de gemeente mee vormgegeven wordt.
- Wijkbudgetten invoeren
- De gemeenteraad livestreamen
- Digitale dienstverlening via het e-loket verder uitbreiden, gecombineerd met fysieke dienstverlening op maat voor wie dit wenst.
- Gemeenteraadsleden engageren om vaker zelf naar de inwoners toe te gaan.
- De gemeenteraadsvoorzitter toevoegen aan het college van burgemeester en schepenen met raadgevende stem.
- De opties voor een gemeentefusie onderzoeken in functie van efficiënt en daadkrachtig bestuur