Een wijkhuis van, voor en door de buurt! (opvolging)

03 Mei 2017

  "We kijken erg uit naar de opening van het wijkhuis Hemelrijck.", steekt medevoorzitter Andy Depetter (Groen Denderleeuw) van wal. "Ook het informatiemoment voor de vrijwilligers was een positieve zaak." We zetten graag nog eens drie van onze voorstellen in de kijker.

Een groene parking?

De grote betonnen parking kan zeker anders ingevuld worden.

We blijven erbij dat de parking gedeeltelijk een groene zone moet worden. De auto zo veel mogelijk mijden in deze woonwijk is en blijft de boodschap. Het moet een ontmoetingshuis worden voor iedereen uit de buurt. Jonge gezinnen moeten hier met hun kinderen kunnen komen spelen.

"Een tuttenboom lijkt ons een mooi initiatief.", zegt Inge Ranschaert. "Dit is een mooi alternatief om het tutje klassiek mee te geven aan de Sint bijvoorbeeld. Kinderen kunnen na 'hun donatie' wat spelen op de speeltuigen, terwijl hun ouders kunnen genieten van een drankje in de groene zone."

Open de deuren!

Het informatiemoment was een eerste stap in de goede richting. De draagkracht van dit project wordt veel sterker als mensen zich persoonlijk blijven voelen.

"Waarom organiseert de gemeente geen kijkdag in de kerk?", vraagt Depetter zich af. "Veel van onze inwoners kennen de kerk en haar mogelijkheden niet."

Na hun bezoek kunnen de inwoners hun ideeën meegeven aan het gemeentebestuur.

Door en voor mensen ?

Vanuit Groen Denderleeuw stellen we voor om de bewoners van de wijk en de verenigingen meer te betrekken bij de renovatiewerken. Schilderwerken en kleine renovatiewerken kunnen zeker door toekomstige gebruikers van het wijkhuis worden gedaan.

Ranschaert: "Dat zal de betrokkenheid zeker ten goede komen. Mensen zijn ook echt vragende partij om te mogen helpen. Bovendien kan de gemeente hier ook wat geld mee besparen."

Als men bij de renovatiewerken voldoende aandacht spendeert aan de toegankelijkheid van het gebouw voor alle gebruikers zijn extra aanpassingswerken achteraf niet nodig (en vermijdt men dus ook dubbele kosten).