
Volgens het agentschap biedt de invoering van een collectieve constructieve motie van wantrouwen belangrijke voordelen:
1. de rol van de gemeenteraad wordt versterkt. De gemeenteraadsleden krijgen de mogelijkheid om niet alleen het vertrouwen te geven aan de leden van het college, maar het hen ook te ontnemen;
2. de figuur van de constructieve motie van wantrouwen biedt de mogelijkheid om snel tot een oplossing te komen. De problematiek van de zware motiveringsplicht verdwijnt en langdurige procedures bij de Raad van State, die overigens niet bijdragen tot een oplossing, worden vermeden. Zo kan de slagkracht van de gemeenten vrij vlug hersteld worden en is de kans op een langdurig immobilisme gering.
De figuur van de collectieve en individuele constructieve motie van wantrouwen bestaat al in ons rechtssysteem zowel voor de Waalse gemeenteraden als in het Vlaams Parlement. Tot op heden hebben 10 Waalse gemeenten de procedure toegepast : Rouvroy (2008), Sombreffe (2008), Malmedy (2008), Huy (2009), Florennes (2009), Gesves (2009), Limbourg (2009), Gerpinnes (2010), Awans (2014) en Lierneux (2014).
Groen steunt het advies van het Agenstschap Binnenlands Bestuur (ABB) om de 'structurele onbestuurbaarheid' (artikel 47bis van het gemeentedecreet) te vervangen door een 'constructieve motie van wantrouwen' zowel collectief als individueel. Hiervoor is een decreetwijziging nodig.
Dinsdag 26 mei om 14u is er een vergadering gepland van de Commissie voor Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering en Stedenbeleid met op de agenda een 'Gedachtewisseling over het evaluatierapport structurele onbestuurbaarheid van gemeenten'. Groen roept N-VA, Open VLD en CD&V op om snel werk te maken van de invoering van een 'constructieve motie van wantrouwen'.
De lokale politiek is het niveau waar burgers normaal gezien het meest vertrouwen in hebben. Een slagkrachtig gemeentebestuur kan de motor zijn van veel positieve verandering. Het kan problemen het snelst detecteren en er op inspelen, oplossingen op maat uitwerken, vernieuwing in de praktijk brengen en voortrekker zijn. Groen Denderleeuw wil zo snel als mogelijk dat er een einde komt aan de politieke crisis in Denderleeuw. Meningsverschillen en conflicten zijn in elk politiek systeem ingebouwd, ook op lokaal niveau, en ze zijn van alle tijden. Maar politiek gaat in de kern over het oplossen of hanteerbaar maken van conflicten. Politiek moet verbinden, niet ontbinden. Groen wil in Denderleeuw een positieve vibe creëren door oplossingen te bieden.
De basisvoorwaarde voor meer lokale democratie is absolute openheid en transparantie. Internet en de sociale media maken een nieuw soort democratie 2.0 mogelijk. Groen heeft daarom ter inzage voor iedereen op hun site www.groendenderleeuw.be volgende documenten geplaatst: het arrest van de Raad van State van 24/2/2015, het 'Evaluatierapport Structurele onbestuurbaarheid' van het Agentschap Binnenlands Bestuur en een link naar de bevoegde commissie: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/925076
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter