Nieuwjaarsboodschap

28 December 2014

Nieuwjaarsboodschap

Het voorbije jaar hebben twee fenomenen mijn aandacht getrokken. Het eerste is een variant van het NIVEA fenomeen. U weet wel, "Niet In mijn Voor- En Achtertuin". NIMA staat echter voor "Niet In Mijn Asbak". Het instituut voor verkeersveiligheid bouwde er begin dit jaar een campagne rond. Ik heb het fenomeen NIMA genoemd. Ik word er ook elke dag mee geconfrontreerd want ik zie iedere dag 10-tallen keren hoe chauffeurs hun opgerookte peuken uit het raam van hun auto gooien. Dat er net een fietser naast hen rijdt, dat maakt niets uit. Veel meer nog dan de vervuiling dat dit teweeg brengt maak ik me zorgen over de houding van diegenen die dit doen. Het kleine tijdelijke biotoopje van hun auto, als dat maar proper blijft... Ik vrees dat velen van van ons dit ook op grotere schaal doen, zolang onze kleine omgeving maar proper blijft is er niets aan de hand toch? Zolang we de kerncentrale of de verbrandingsoven of onze massa afval niet voor onze deur zien is alles ok. Het tweede fenomeen is het mammoetreflex. We zien het niet als er 20 muizen in onze tuin lopen, maar we zouden de hulp van het leger inroepen als er plots een mammoet ons gras afgraast. De autochauffeur ziet wel de truck aankomen maar niet de fietser. We zien het niet als de verhouding tussen goede en slechte gassen in de atmosfeer ieder jaar een heel klein beetje wordt verstoord. Maar we weten niet wat te doen als we plots vaststellen dat zelfs in de meest klassieke skigebieden de pistes steeds hoger liggen doordat de aarde echt wel opwarmt door de toename van de broeikasgassen. We zien het niet dat de 5 warmste zomers op verschillende continenten plaatsvonden in de laatste 20 jaar, maar we scoren een hit op twitter met foto's van ons vliegtuig dat 20cm diep in het door een hittegolf oververhitte asfalt zakt. We zien op een zeer selectieve wijze alleen datgene dat ons onmiddellijk bedreigt. NIMA en de mammoetreflex zit in onze genen sinds we pas rechtop gingen lopen, en de ecologische waarden van GROEN zijn nu net het omgekeerde. We willen niet alleen ons eigen kleine omgeving net houden maar vooral gans moeder Aarde op lange termijn proper en leefbaar houden. We willen de kleine veranderingen beheren om te vermijden dat we plots problemen zo groot als een mammoet moeten oplossen.

GROEN werkt op de lange termijn en aan duurzame oplossingen. In Zuid-Afrika zegt men niet duurzaam maar volhoudbaar. Leren leven op een manier dat ook de generaties na ons van dezelfde schoonheid van de natuur kunnen genieten als wij, zodat we het met zijn allen nog lang kunnen volhouden. Dat de generaties na ons niet opgezadeld zitten met een versmachtend financieel en ecologisch deficit.

GROEN biedt beleidsoplossingen die daarop gericht zijn. En dat u beste lezer, daar in 2015 wat aandacht aan besteedt is mijn wens voor het nieuwe jaar.

GROEN wenst u alvast een uitstekende gezondheid, welzijn en een aangenaam sociaal leven. Daarnaast wensen wij ook aan onze collega's politici in Denderleeuw heel veel moed om een positief en inspirerend beleid te gaan voeren.

Wim Van Wesemael
voorzitter GROEN Denderleeuw