Samen ploggen voor minder zwerfvuil in onze mooie gemeente. Ontdek de 3 tips.

11 Januari 2023

Samen ploggen voor minder zwerfvuil in onze mooie gemeente. Ontdek de 3 tips.

Ploggen...!? Wat is dat?

Twee keer per jaar trekt Groen Denderleeuw al ploggend door de straten om onze gemeente nog mooier te maken. Ploggen...!? Wat is dat? Ploggen is zwerfvuil oprapen tijdens het wandelen of joggen.

Blikjes, sigaretten, plastiek, … er zijn mooiere dingen om op te kijken terwijl je door onze gemeente wandelt, op je trein wacht of een frisse neus haalt in de natuur. Zwerfvuil scoort dan ook enorm hoog op het lijstje van ergernissen bij de bevolking. Jammer genoeg zijn er nog steeds mensen waarvoor een vuilbak vaak een meter te ver staat en hun afval dumpen op straat, in iemands voortuin of in onze natuur. 

Samen voor een propere gemeente

Zwerfvuil is net zoals voor de meeste burgers ook voor Groen Denderleeuw een doorn in het oog, vertelt voorzitter Tim Glorieux. “Twee keer per jaar roepen we onze leden en sympathisanten samen om al ploggend zwerfvuil te verzamelen in onze gemeente. Met een afvalgrijper in de ene en een grote vuilzak in de andere hand trekken we langs de straten, pleinen, parken en groenzones. We moeten - helaas - vaststellen dat die actie telkens zeer succesvol is. Op minder dan een uur had afgelopen zomer iedere vrijwilliger al een bomvolle zak bij elkaar geraapt.”

Groen dankt alle mooimakers

Met de plogactie willen de Groenen àlle Denderleeuwse mooimakers bedanken. Schepen Andy Depetter: “Met treurnis stel ik tijdens mijn wandelingen en fietstochten vast dat een mooie belevingsplek na een mooie zonnige dag vaak bezoedeld is met afval, terwijl er enkele meters verder een openbare vuilbak staat. Met onze actie willen we uiteraard dat afval actief weghalen, maar bovenal de vele Denderleeuwse mooimakers bedanken. Dat gaat dan over onze hardwerkende gemeentearbeiders die te regelmatig gedumpt afval opkuisen en ophalen, maar bovenal ook de burger die de moeite neemt om zijn of haar stukje stoep proper te houden.” 

"We moeten - helaas - vaststellen dat die actie telkens zeer succesvol is. Op minder dan een uur had iedere vrijwilliger al een bomvolle zak bij elkaar geraapt.” 
Voorzitter Tim Glorieux

Tim plogt iedere dag

Een plek met veel passage waar mensen kort zijn is vaak ook de plaats waar mensen achteloos iets kleins achterlaten, zoals een blikje. De omgeving met de meeste passage in Denderleeuw is het station (na Gent-Sint-Pieters het drukste treinstation van Oost-Vlaanderen). Als inwoner van de stationsbuurt plogt Groen-voorzitter Tim Glorieux er iedere dag: “Ik neem elke dag de trein en ik kan zo’n achtergelaten blikje op een bankje met een vuilbak ernaast echt niet aanzien. Zoiets smijt ik dan ook onmiddellijk weg. Bij iedere vuilnisophaling ga ik op wandel in mijn buurt. Zo vul ik mijn eigen PMD-zak aan met wat ik onderweg tegenkom. Soms is wat ik aantref echter zo veel dat ik een melding maak via de website van gemeente, die dat gelukkig snel komen opruimen.”


"Het probleem en de oplossing ligt bij de vervuilers. Die moeten daar echt mee stoppen."
Schepen Andy Depetter

 
Schepen Andy Depetter plogt in Denderleeuw centrum

Acties nodig

“Hoewel de vele opruimacties van onze buurtbewoners, verenigingen, gemeenteploegen en onze eigen vrijwilligers hartverwarmend zijn is dat uiteraard niet de zaligmakende oplossing”, zegt schepen Andy Depetter. “Het probleem en de oplossing ligt bij de vervuilers. Die moeten daar echt mee stoppen en daar moeten we samen voor zorgen. Als gemeente zetten we al sterk in op sensibilisering en controleren we iedere gedumpte vuilzak op sporen naar de vervuiler. Maar er is meer actie nodig. Ik pleit binnen het gemeentebestuur voor extra controles die ook anoniem (controleurs in burgerkledij) kunnen zijn. Wanneer we iemand betrappen zal daar een stevige boete aan vasthangen of zullen we hen een werkstraf opleggen om ook zelf het vuil van een ander te laten oprapen.”

Hoe kan jij helpen?

Wil jij als Denderleeuwenaar zelf aan de slag gaan om onze gemeente mooier te maken? Naast onze welgemeende dank zetten we 3 tips voor jou op een rij:

 1. Gratis opruimmateriaal
  In de webshop van Mooimakers kan je gratis een grijpstok, handschoenen en een fluohesje bestellen. Zo kan jij in alle veiligheid aan de slag gaan.

 2. Meld zwerfvuil
  Zie jij een hoop zwerfvuil liggen? Dan kan je dit melden via het meldpunt van gemeente.

 3. Plog mee
  Wil jij volgende keer mee komen ploggen? Fijn!
  Schrijf je in op de nieuwsbrief van de doeners en we brengen jou op de hoogte van onze volgende acties.