Pop-up in Denderleeuw?!

07 Juni 2017

Pop-up in Denderleeuw?!

"Voor Groen Denderleeuw is één van de drie belangrijke werkthema's. Het versterken van de handelskern past daar zeker in," zegt Groen-medevoorzitter Andy Depetter. "We doen daarom drie concrete voorstellen".verbinden en ontmoeten

Een Denderleeuwse pop-up ?

In onder andere de Guido Gezellestraat staan meerdere handelszaken leeg. "Een jammere zaak, want een bloeiend handelscentrum is goed voor iedereen."

Het gemeentebestuur zou één van deze panden kunnen huren/kopen en aan een haalbare huurprijs verhuren aan lokale starters. "Starters hebben het vaak moeilijk en kunnen een duwtje in de rug dus goed gebruiken," aldus medevoorzitter Frank De Raedt.

Deze starter kan het pand dan bijvoorbeeld voor drie maanden huren. Nadien wordt het ter beschikking gesteld van een volgende starter. Andy Depetter: "Zo steunt het gemeentebestuur niet enkel de lokale starters, maar draagt het ook bij tot een heropbloei van de handelskern rond het dorpsplein."

Gemeenschapskoelkasten?

 "Dag na dag merken we de noodzaak om spulletjes een tweede leven te geven. En dat er nood is aan meubilair en andere huisraad bij een groot deel van onze inwoners merken we regelmatig tijdens ons vrijwilligerswerk," zegt Frank De Raedt.

Daarom herhalen we onze oproep nog eens om een weggeefwinkel te starten in het centrum van ons dorp. Een ruimte  -  centraal in het dorp  -  waar mensen gratis spulletjes kunnen komen halen, binnen een laagdrempelig concept.

"En we gaan nog een stapje verder met de gemeenschapskoelkasten! Een idee dat uit Groot-Brittannië komt overgewaaid. Aan de ingang van de weggeefwinkel staan enkele koelkasten en diepvriezers waar bewoners voeding (bijvoorbeeld restjes) kunnen in plaatsen."

Een groot succes in Groot-Brittannië! En volgens Depetter hoeft dit niet veel te kosten: "Heel wat vrijwilligers doen dit nu al. We moeten gewoon alle bestaande initiatieven bundelen in deze ene ruimte."

Naar de markt

Onze huidige vrijdagmarkt staat er jammer genoeg wat troosteloos bij. En ook daar willen we voor een duidelijke keuze gaan.

"Waarom niet elke eerste zondag van de maand een markt organiseren, waarop je lokale handelaars centraal stelt?"