Nieuwjaarsspeech

14 Januari 2017

Lees hier de volledige nieuwjaarsspeech nog eens rustig na.  Allen welkom op onze nieuwjaarsdrink. Eerst en vooral wenst ons volledige bestuur jullie allemaal een gezond en gelukkig nieuw jaar toe. We willen vanavond samen met jullie terugblikken op 2016 en vooruitblikken naar het komende jaar.

 

Maar eerst willen toch nog een moment reserveren om Wim te bedanken. Na de eerste jaren volop de kar van Groen Denderleeuw te trekken, gaf Wim eind vorig jaar de voorzittersfakkel door naar Frank en ikzelf. Bedankt voor al die jaren inzet, Wim.

 

 

President Trump, Brexit, en een aanslag in Brussel, een kleine vijfentwintig kilometer hier vandaan. Laat ons eerlijk zijn, 2016 was bij momenten een zeer moeilijk jaar. Maar er waren ook positieve punten: in november trad het klimaatakkoord van Parijs in werking, door massaal burgerprotest werden klimaatonvriendelijke projecten tegengehouden en in verschillende landen werd een einddatum voor de verkoop van brandstofauto's aangekondigd. Meer en meer mensen besluiten dat het genoeg geweest is en proberen actief mee te helpen aan positieve verandering.

 

In 2016 kwam onze gemeente terug in beweging, met een nieuwe ploeg aan het roer. Bij Groen zien we graag dat een flink aantal van onze suggesties opgepikt werden. We wachten daarom vol spanning op meer nieuws rond de ondertekening van het burgemeestersconvenant.

 

Groen Denderleeuw hield in 2016 enkele succesvolle acties. In februari toverden we met de valentreinsactie een glimlach op het gezicht van vijfhonderd mensen. Niet makkelijk als politieke partij. Met de hashtag #DitIsMijnPad droegen we ons steentje bij met het in kaart brengen van probleempunten voor voetganger en fietser in onze gemeente. Deze werden ons doorgestuurd door Denderleeuwenaars en ik wijs jullie er graag op dat nieuwe meldingen nog steeds welkom zijn.

 

De les die ik uit 2016 wil trekken, is om beter naar elkaar te luisteren. We mogen ons niet langer blind staren op de vorm. Wanneer we horen dat "vreemdelingen onze jobs afpakken", moeten we stilstaan dat de angst om jobverlies die erachter schuil gaat gerechtigd is. Studies zeggen dat binnen twintig jaar de helft van alle jobs zullen verdwijnen. Het is aan ons om voorbij de polariserende drogredenen te kijken en mee te werken aan positieve oplossingen. Herverdelen we het werk door het invoeren van een 30 urige werkweek? Denken we aan een basisinkomen? Gaan we die twee combineren of kiezen we iets totaal anders? Duidelijk is dat de oplossing van onderuit kan én moet komen. En in de gemeente sta je het dichtst bij de basis. Dus zeker hier moeten we naar elkaar luisteren en mee oplossingen bedenken, zelfs wanneer wij ze niet zullen implementeren. Wij blijven de 99%, en solidariteit onze grootste kracht. Samen staan we sterk, en samen doen we beter.

 

Dat luisteren hebben we ook proberen inoefenen. Tijdens ons actieweekend in de zomer trokken we de straat op om te horen wat er leeft bij de inwoners. Ook via sociale media leerden we over wat er leeft en werden we af en toe benaderd door mensen met hun verhaal over wat er in hun buurt gebeurt. Met onze veel gelezen oproep tot een lokale kringwinkel maakten we de overstap naar 2017. Wat heeft dit nieuwe jaar ons zoal te bieden?

 

Uiteraard herhalen we de Valentreinsactie in februari, en misschien dat we net als vorig jaar een extraatje meebrengen. Op 25 februari zetten we samen met Natuurpunt onze jaarlijkse zwerfvuilactie voort. In april, ook de maand van het Huis-aan-Huisblad, zullen we op de 23ste ons eerste eetfestijn organiseren in Hof Ter Leeuwe. Kaarten zijn verkrijgbaar bij al onze bestuursleden. In mei voorzien we wederom een gastspreker, met gratis inkom. Meer info over onze activiteiten, persberichten en dergelijke meer kan je volgen via onze facebookpagina en onze website.

 

Wat ons dag na dag blijft opvallen, is de enorme inzet van alle vrijwilligers, van de Denderleeuwse doeners die in beweging komen. Soms kan het zo simpel zijn als wat sociaal contact, zoals tijdens ons actieweekend in zorgcentrum Ter Bake. Vele vrijwilligers zetten dagelijks hun schouders onder een project met één simpel doel voor ogen: andere mensen helpen. Dat vinden wij erg bewonderenswaardig en daar hebben wij veel respect voor.

 

En zo komen we vanzelf tot het tweede deel van deze avond: de uitreiking van de Groene Pluim. Wie wordt de vrijwilligersambassadeur voor 2017?

 

Onze inwoners hebben vier projecten genomineerd. We stellen ze kort aan u voor.

 

VZW PAKJESAVOND

 

In Denderleeuw wordt gemiddeld 8,1 procent van de kinderen in een kansarm gezin geboren. Zij begrijpen het niet wanneer hun klasgenootjes een geschenkje van Sinterklaas krijgen en zij niet.

 

Pakjesavond vzw vraagt aan de scholen bij welke gezinnen Sinterklaas wel eens vergeet langs te komen. Piet Pablo zorgt er dan persoonlijk voor dat ook deze kinderen een magisch sinterklaasmoment kunnen beleven, en laat zo een kind een kind zijn.

 

JONGLEREN

 

De vrijwilligers van JongLeren gaan één uurtje per week op bezoek bij een kind in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Een uurtje individuele aandacht voor dat kind. Samen huiswerk maken en schoolse ondersteuning bieden.

 

Het project werd ook genomineerd voor de sociaalste gemeente van Vlaanderen.

 

RITA VAN DEN BOSSCHE

 

Wie kent Rita niet? Zij is alom tegenwoordig in het vrijwilligersleven.

 

Deze bezige bij zet zich onder andere in bij de kookploeg van Tastoe, maar ook als buddy bij het Vluchtelingenplatform. Daarnaast is ze ook actief bij Babbelonië en is ze een vaste waarde bij de Klerenweggeef. Op zaterdag vind je haar ook nog bij het sociale reisbureau Rap op Stap.

 

En zo kunnen we nog heel wat initiatieven geven waar Rita steeds belangeloos gaat helpen. Kortom: een dame die er staat!

 

BUURTCOMPUTER

 

Buurtcomputer is een project om de digitale kloof in onze gemeente actief te helpen verkleinen. Mensen die er geen geen computervaardigheden of -toegang hebben, dreigen uitgesloten te worden.

 

De vrijwilligers staan steeds vol enthousiasme klaar om bezoekers te ontvangen in twee openbare computerruimtes. Tijdens de vrije inloopmomenten is iedereen welkom en kan u gebruik maken van de computer, het internet en de printer. De vrijwilligers begeleiden u individueel voor al uw vragen.

 

Vorig jaar kreeg de Groene Pluim ambassadeur een kunstwerk van een lokale kunstenaar. Dit jaar willen we de lokale handelaars steunen. De winnaar krijgt een Denderleeuwbon t.w.v. 100,00 euro. De overige genomineerden krijgen elk een Denderleeuwbon van 25,00 euro.

 

Om de prijzen van vanavond uit te reiken, hebben een echte topper kunnen strikken! Senator voor Groen, uithangbord voor de UGent en actief in de Europese Raad van Europa. Graag een hartelijk applaus voor Petra De Sutter.

 

?